اطلاعات تخصصی

تفاوت کفکش و لجن کش

تفاوت کف کش و لجن کش

خیلی از افراد به‌اشتباه کفکش و لجن‌کش را یکی می‌دانند درحالی‌که این دو پمپ، دو دستگاه کاملاً مجزا هستند، بنابراین اگر شما هم از جمله کسانی هستید که تفاوت کفکش و لجن‌کش را نمی‌دانید توصیه می‌کنیم حتماً تا انتهای این مطلب را مطالعه کنید؛ این دو دستگاه شباهت ظاهری زیادی به هم دارند و اساساً هم خانواده هستند، به همین خاطر گرچه هم خانواده هستند اما نقش‌های متفاوتی ایفا می‌کنند و مسئولیت‌ها و کارایی آن‌ها نیز از هم مجزا است. این تفاوت‌ها، هم در نوع پروانه‌ها و هم در تعداد آن‌ها است. تفاوت دیگرشان در نوع سیالی است که انتقال می‌دهند و چندین تفاوت دیگر که در این مطلب به آن‌ها خواهیم پرداخت. حالا اگر می‌خواهید فرق کفکش و لجن‌کش را بدانید، بیایید با هم شروع کنیم.

پمپ کفکش و پمپ لجن‌کش چیست؟

بهتر است اول بدانیم پمپ لجن‌کش چیست و بعد به بررسی تفاوت‌های این دو پمپ بپردازیم. همان گونه که از نام این دستگاه پیداست، پمپ لجن‌کش برای پمپاژ کردن لجن، فاضلاب و پساب‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد. حتماً شما هم هرساله برای عید نوروز و سفره هفت‌سین خود یک ماهی قرمز به همراه تُنگ آن خریداری کرده‌اید و حتماً دیده‌اید که اگر آب تُنگ را عوض نکنید، بعد از چند روز یک‌لایه لجنی مانند، کف تُنگ شکل خواهد گرفت که در واقع فضولات ماهی است. حالا یک استخر پرورش ماهی را فرض کنید که هزاران قطعه ماهی در آن وجود دارد، طبیعتاً کف استخر بعد از مدتی مملو از فضولات این ماهی‌ها خواهد شد و نیاز است که با استفاده از وسیله‌ای، این فضولات از کف استخر بیرون آورده شود، برای این کار می‌توان از پمپ لجن‌کش استفاده کرد که قابلیت انتقال موادی با دانسیته بالا را دارد.
حالا اگر بخواهید یک استخر شنا را خالی کنید چه باید کرد؟ آیا بازهم باید از پمپ لجن‌کش استفاده کنیم؟ جواب خیر است؛ چراکه برای این کار باید از پمپ کفکش بهره برد که می‌توان آن را در کف استخر قرارداد و منتظر ماند تا آخرین قطره‌های آب را هم از داخل استخر خالی کند.
از همین چند خطی که در بالا گفتیم می‌توان اصلی‌ترین تفاوت کفکش و لجن‌کش را فهمید؛ اما برای درک بهتر مطلب، به‌صورت جداگانه تفاوت‌های اصلی این دو دستگاه را بیان خواهیم کرد:


۱٫ تفاوت کفکش و لجن کش در پمپاژ نوع سیال

کف کش دو اسب 10 متری 3 اینچ فلوتر دار مدل SX3-10-1500F
کف کش دو اسب ۱۰ متری ۳ اینچ فلوتر دار مدل SX3-10-1500F

اولین فرق کفکش و لجن‌کش، نوع سیالی است که این دو دستگاه جابه‌جا می‌کنند. پمپ کفکش برای انتقال آب تمیز یا آب‌های آلوده ولی فاقد ذرات درشت طراحی شده‌اند؛ اما با استفاده از لجن‌کش می‌توان فاضلاب، لجن کف استخر، استخرهای پرورش ماهی، چاه کثیف، انتقال آب آلوده همراه با ذرات درشت و غیره را انتقال داد.
به همین خاطر پمپ کفکش دارای یک صافی روی دریچه ورودی خود است که به آن استرینر می‌گویند؛ اما لجن‌کش‌ها چنین چیزی ندارند؛ بنابراین باتوجه‌به مطالب بالا می‌توان گفت:

  • از کفکش فقط برای انتقال آب تمیز یا آلوده بدون ذرات درشت استفاده می‌شود.
  • پمپ کفکش دارای استرینر یا صافی است.
  • از پمپ لجن‌کش برای انتقال آب تمیز و آلوده با ذرات درشت استفاده می‌شود.
  • پمپ لجن‌کش فاقد صافی یا استرینر است.

۲٫ فرق لجن‌کش با کفکش در مدل و تعداد پروانه

لجن کش ۱ اسب ۱۵ متری ۲ اینچ فلوتر دار سیلور مدل SHS2-15-750F

دومین فرق لجن‌کش با کفکش در نوع و مدل پروانه آن‌ها است. برای پمپ کفکش انواع پروانه‌‎های نیمه‌باز یا بسته استفاده می‌شود درصورتی‌که برای پمپ لجن‌کش از پروانه‌های باز استفاده می‌کنند تا سیال راحت‌تر منتقل شود.

مدل دیگری از پروانه‌ها که برای پمپ لجن‌کش استفاده می‌کنند، پروانه‌های کانالی است که به انتقال بهتر سیال‌های سنگین کمک بیشتری می‌کند.
از طرفی نه‌تنها در مدل پروانه بلکه در تعداد پروانه‌ها نیز می‌توان بین پمپ کفکش و لجن‌کش فرق قائل شد.
در پمپ کفکش مانند پمپ آب خانگی دو چیز مهم است:

  • سرعت انتقال
  • پرتاب به بالا

تقریباً هیچ‌کس نمی‌خواهد از پمپ لجن‌کش برای انتقال لجن یا فاضلاب به نقاط خیلی مرتفع استفاده کند بلکه هدف خالی‌کردن استخر و چاه و … از پساب است؛ اما از پمپ کفکش مانند پمپ آب خانگی برای انتقال آب در ارتفاع استفاده می‌کنند و اساساً یکی از اهداف نصب چنین پمپ‌هایی رساندن آب به نقاطی است که آب به آن قسمت‌ها نمی‌رسد. به همین دلیل پمپ کفکش انواع مختلفی دارد که برخی از آن‌ها تک پروانه بوده و برخی دیگر دو پروانه؛ اما پمپ لجن‌کش فقط مدل تک پروانه دارد؛ در غیر این صورت، ممکن است سیال درون پمپ لجن‌کش گیر کند.


۳٫ فرق کفکش و لجن‌کش در نوع موتور

یکی از دیگر مواردی که باید در فرق کفکش و لجن‌کش مدنظر قرارداد نوع موتور آن‌ها است، موتور این پمپ‌ها یا قابلیت غوطه‌ور شدن در آب را دارند که به آن‌ها شناور یا مستغرق می‌گویند یا ندارند که به آن‌ها موتور خشک گفته می‌شود.
هیچ کفکشی وجود ندارد که موتور خشک باشد، به این معنی تمام کفکش‌ها از نوع مستغرق هستند و باید داخل آب قرار بگیرند.

اما لجن‌کش، هر دو مدل موتور خشک و مستغرق یا شناور را دارد و باتوجه‌به جایی که شما می‌خواهید از این دستگاه استفاده کنید، می‌توانید بین این دو مدل دست به انتخاب بزنید.
البته ناگفته نماند که استفاده از لجن‌کش‌های مستغرق بهتر است؛ چراکه پساب‌ها مستقیماً وارد پمپ شده و قدرت مکش بالاتری خواهد داشت.


۴٫ تفاوت کفکش و لجن کش در نوع کاربری

پمپ کفکش در واقع همان پمپ آب است با دو تفاوت:

  • تفاوت در شکل و ظاهر، این پمپ‌ها به‌صورت استوانه‌ای است، به‌گونه‌ای که دهانه ورودی و خروجی آن‌ها عمود بر هم است، به معنی دیگر آب از دهانه زیرین وارد شده و از دهانه بالایی خارج می‌شود. اما پمپ‌های خانگی افقی است.
  • تفاوت در خشک یا مستغرق بودن؛ اگرچه پمپ‌های آب خانگی از نوع موتور خشک هستند اما پمپ کفکش فقط در مدل مستغرق تولید می‌شود و اگر قرار بود از نوع موتور خشک باشد، از همان پمپ آب خانگی می‌توانستیم استفاده کنیم. مزیت پمپ‌های مستغرق این است که به‌وسیله آب، دمای موتور کاهش‌یافته بنابراین دستگاه استهلاک کمتری داشته و عمر مفید بیشتری خواهد داشت.

باتوجه‌به نکات بالا، کاربری یا کارایی پمپ کفکش دقیقاً مشابه پمپ آب خانگی است یعنی برای انواع ساختمان‌ها، آپارتمان‌ها، تأمین آب، کشیدن آب از چاه، استفاده در امور کشاورزی، آبیاری باغات، انتقال آب از مخازن آب و غیره استفاده می‌شود. اما پمپ لجن‌کش برای انتقال پساب، فاضلاب، تصفیه‌خانه‌های آب، انتقال مایعات عفونی بیمارستانی و غیره مورداستفاده قرار می‌گیرد.


۵٫ فرق کفکش و لجن‌کش در توان موتور

همان قدر که بالاکشیدن یک قطعه‌سنگ یک تنی سخت‌تر از کشیدن یک قطعه اسفنج ۱۰ کیلویی است، پرتاب کردن پساب، فاضلاب و لجن به بالا نیز که جرم و دانسیته بیشتری دارد هم سخت‌تر از پرتاب کردن آب تمیز به بالا است. برای همین باید قدرت موتور لجن‌کش‌ها بیشتر از کفکش‌ها باشد.
اگر روی پلاک این مدل پمپ‌ها را خوانده باشید، درخواهید یافت که توان موتور هر محصول چقدر است. این مقدار معمولاً با واحد اسب بخار که علامت اختصاری آن HP است نمایش داده می‌شود، البته در برخی دستگاه‌ها با علامت کیلووات یا علامت اختصاری Kw نمایش می‌دهند.


۶٫ تفاوت کفکش و لجن‌کش در جای دهانه ورودی و خروجی

آخرین تفاوت کفکش و لجن‌کش به طراحی دهانه ورودی و خروجی آن‌ها بازمی‌گردد، به دلیل تفاوت در نوع و مدل پروانه‌های این دو مدل پمپ، دهانه ورودی اکثر پمپ کفکش‌ها یا در زیر آن قرار داشته یا در کنار پمپ (در قسمت پایین) و دهانه خروجی آن‌ها همگی در قسمت بالای پمپ کفکش طراحی شده است.
این قضیه برای پمپ لجن‌کش کمی متفاوت است. یعنی دهانه ورودی در همان زیر دستگاه یا کنار آن قرار گرفته و دهانه خروجی پمپ لجن‌کش نیز در همان قسمت زیر یا در جوانب آب قرار داده شده است نه در بالای پمپ. علت این امر همان گونه که گفتیم تفاوت در مدل پروانه‌ها است و اینکه اگر مواد زائد در پمپ گیر کرد بتوان به‌راحتی آن را خارج کرد و نیاز به بازکردن پمپ لجن‌کش نباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *